Little steps

Få din bebis att somna själv – 5 fördelar

Få din bebis att somna själv
Få din bebis att somna själv

Få din bebis att somna själv – en guide för trötta föräldrar

Att få sin bebis att somna själv är en dröm för många föräldrar som vill ha bättre sömn och mer tid för sig själva på kvällarna. Men hur gör man egentligen? Finns det några knep eller metoder som fungerar? Och är det verkligen möjligt att lära sin bebis att somna utan gråt eller skrik?

I den här bloggposten ska vi ge dig några tips och råd om hur du kan hjälpa din bebis att somna själv, utan att behöva vagga, amma eller natta i timmar. Vi ska också berätta om några vanliga misstag som du bör undvika, och svara på några vanliga frågor om bebisars sömn.

Få din bebis att somna själv – Varför är det bra att lära sin bebis?

Det finns flera fördelar med att lära sin bebis att somna själv, både för dig som förälder och för din bebis. Här är några av dem:

  • Du får mer tid för dig själv eller din partner på kvällarna, när du inte behöver spendera timmar med att natta din bebis.
  • Du får bättre sömnkvalitet, när du inte behöver gå upp flera gånger på natten för att hjälpa din bebis att somna om.
  • Din bebis får bättre sömnkvalitet, när hen kan sova ostört och inte vaknar av minsta ljud eller rörelse.
  • Din bebis utvecklar en god sovrutin, som kommer att gynna hen hela livet.
  • Din bebis lär sig självreglering, det vill säga att hantera sina känslor och behov på egen hand.

Få din bebis att somna själv – När kan man börja?

Det finns ingen exakt ålder när man kan börja lära sin bebis att somna själv, utan det beror på flera faktorer, såsom din bebis personlighet, temperament, utveckling och hälsa. Generellt sett kan man dock säga att de flesta bebisar är mogna nog att börja lära sig detta någon gång mellan 4 och 6 månaders ålder.

Innan dess är det helt normalt och naturligt att din bebis behöver din närhet och hjälp för att kunna somna. Nyfödda bebisar har ett stort sug- och trygghetsbehov, och de har inte utvecklat någon dygnsrytm än. Därför är det bra att följa din bebis signaler och ge hen den tröst och omsorg hen behöver.

Efter 4 månaders ålder börjar dock din bebis utvecklas snabbt, både fysiskt och mentalt. Hen blir mer medveten om sin omgivning, mer nyfiken på världen, mer aktiv och mer social. Hen börjar också få ett mer regelbundet sömnmönster, med längre perioder av djupsömn på natten.

Det är då du kan börja introducera fasta sovrutiner och läggningsrutiner för din bebis, som hjälper hen att varva ner och ställa in sig på att det snart är dags att sova. Det är också då du kan börja minska på den hjälp du ger din bebis för att somna, såsom vaggning, amning eller nappning.

Du kan läsa mer om barns sömn i olika åldrar på 1177.

Få din bebis att somna själv – Hur lär man sin bebis att somna själv?

Det finns många olika metoder och strategier för att lära sin bebis att somna själv, och det finns inget rätt eller fel sätt att göra det. Det viktigaste är att du hittar en metod som passar dig, din bebis och din familj, och som du känner dig trygg och bekväm med.

En grundläggande princip är dock att du ska försöka göra förändringen så gradvis och mjukt som möjligt, så att din bebis inte blir stressad eller rädd. Det handlar inte om att tvinga eller lämna din bebis att gråta sig till sömns, utan om att stötta och uppmuntra din bebis att hitta sin egen väg till sömnen.

Ett sätt att göra det är att dela upp förändringen i små steg, som du genomför över en längre tid. Till exempel, om du brukar vagga din bebis till sömns i famnen, kan du börja med att minska på vaggandet, sedan sätta dig ner med din bebis i famnen, sedan lägga ner din bebis i sängen och vagga hen där, sedan bara hålla handen på din bebis mage eller rygg, och så vidare.

Varje steg kan ta några dagar eller några veckor, beroende på hur din bebis reagerar. Om din bebis blir ledsen eller orolig, ska du inte tveka att trösta hen, men försök att inte gå tillbaka till ett tidigare steg. Var konsekvent och uthållig, men också flexibel och lyhörd.

Ett annat sätt att göra det är att följa en fast läggningsrutin varje kväll, som hjälper din bebis att varva ner och koppla av. Till exempel kan du ge din bebis ett bad, byta blöja och pyjamas, läsa en saga, sjunga en sång, säga god natt till familjen och leksakerna, ge en kram och en puss, och sedan lägga ner din bebis i sängen.

Om din bebis inte somnar direkt, kan du stanna kvar i rummet en stund och prata lugnt eller sjunga lågt för hen. Sedan kan du gå ut ur rummet, men komma tillbaka med jämna mellanrum för att kolla till hen och visa att du finns där. Du kan börja med korta intervaller, till exempel 5 minuter, och sedan öka dem successivt. Att få din bebis att somna själv kräver tålamod.

Oavsett vilken metod du väljer, är det viktigt att du har realistiska förväntningar och inte ger upp för snabbt. Det kan ta tid och tålamod att lära sin bebis att somna själv, men det är värt det i längden. Tänk på att detta är en färdighet som din bebis behöver öva på, precis som att gå eller prata. Och kom ihåg att berömma och belöna din bebis för varje framsteg hen gör.

Psst… glöm inte att kolla in våra barnboxar! – För ett ännu enklare föräldraskap!

Gör livet som förälder enklare med Little steps

Vi vet hur utmanande det kan vara att ta hand om ett växande barn och att ständigt anpassa sig till deras behov. Därför erbjuder vi en smidig lösning med vår skräddarsydda prenumerationslåda.

– perfekt anpassad efter ditt barns ålder. 

Endast 349 kr per månad

Lekfullt lärande

Alla våra leksaker grundar sig i ett STEM lärande. En STEM leksak uppmuntrar barnets naturliga nyfikenhet att lära sig nytt, vilket gör inlärningen enkel, stimulerande och spännande. Vi kopplar samman hjärnforskning och montessori med sättet ni leker.

Rätt produkter, rätt tidpunkt

Främja ditt barns lärande under viktiga utvecklingsfönster med väsentliga leksaker och lek som är designad efter den fas de är i. Genom att åldersanpassa varje box stödjer vi ditt barns kognitiva utveckling vid varje viktig fas.

Prisbelönt och hållbart

Många av våra leksaker har vunnit olika typer av priser och våra inköpare håller alltid utkik efter det senaste. Vi använder oss av hållbart framtaget trä, ekologisk bomull eller bambu, giftfria färger och baby-säker plast. 

Säg hej till lektid med ett syfte

LITTLE STEPS FAQ

Svar på vanliga frågor

Om du inte hittar svaret på din fråga så är du alltid välkommen att kontakta oss via e-post info@littlesteps.se, alternativt använda vår smidiga chattfunktion som du hittar längst ner i högra hörnet! 

Alla boxar skickas i slutet på varje månad. Våra boxar innehåller produkter för 2 månader och levereras därför varannan månad. Leveransen sker alltid inför den kommande perioden för att säkerställa att produkterna kan användas så länge som möjligt. 

Våra boxar innehåller allt från leksaker till nödvändigheter i form av matservis, filtar och smaknappar. Det är även möjligt att hoppa över en leverans, kontakta då info@littlesteps.se. 

Vi är så säkra på våra produkter att vi inte har någon bindningstid. Uppsägning behöver ske senast den 20:e samma månad som boxen ska skickas ut, detta så att vi kan avbryta leveransen. 

Varukorg
%d bloggare gillar detta: