Little steps

Tandsprickning: Vad du behöver veta som förälder

tandsprickning barn
tandsprickning barn

Tandsprickning är när barnets första tänder börjar komma fram genom tandköttet. Det kan vara en besvärlig tid för både barnet och föräldern, eftersom det kan orsaka smärta, irritation och sömnsvårigheter. I den här bloggposten ska vi gå igenom vad tandsprickning är, vilka symtom det ger, hur du kan lindra ditt barns obehag och när du ska söka vård.

Vad är tandsprickning?

Tandsprickning är processen där ett spädbarns första tänder (som ofta kallas mjölktänder) sekventiellt dyker upp genom att framkomma genom tandköttet. Tandsprickning kan börja så tidigt som vid tre månaders ålder eller så sent som vid tolv månaders ålder. Den första tanden visar sig ofta mellan sex och nio månaders ålder . De första tänderna kommer oftast i främre underkäken och ser ut som två små risgryn. Efter dessa tänder så visar sig normalt de två främre tänderna i överkäken.

Barnets tänder börjar utvecklas redan i livmodern, men de är inte synliga förrän de bryter igenom tandköttet. Barnet har 20 mjölktänder som kommer fram i en viss ordning. Mellan fem och sju års ålder tappar barnet sina mjölktänder och de permanenta tänderna kommer fram.

Vilka symtom ger tandsprickning?

Tandsprickning kan ge olika symtom hos olika barn. Vissa barn verkar inte påverkas alls av att få sina första tänder, medan andra blir mycket besvärade. Här är några vanliga symtom på att tänderna är på väg fram :

  • Smärta hos barnet
  • Inflammation där tanden bryter fram
  • Sömnsvårigheter
  • Svullet och ömt tandkött
  • Allmänt grinig och gråter mer
  • Bebisen börjar dregla mer än tidigare
  • Irriterad hud runt munnen, sprickor i mungiporna
  • Bebisen vill bita, gnugga och suga mer
  • Barnet vill inte äta

Tandsprickning och feber

Feber och magbesvär, från diarré till förstoppning, nämns ofta som symptom för att tänderna är på väg. Detta är i regel inte tecken på tandsprickning. Det finns dock de som hävdar att tandsprickning kan ge lösare avföring med ändrad färg eller lukt. Detta tros främst bero på den ökade mängden saliv i bebisens mun som inträffar när tänderna bryter igenom.

Feber rapporteras ofta av både föräldrar och av personal som arbetar nära barn. Det är dock svårt att påvisa ett samband. Enligt vissa studier så kan en kroppstemperatur upp till 37,9 grader Celsius förekomma vid tandsprickning. Man vet inte varför tandbrytning skulle kunna ge feber och det finns en del källor som hävdar att fenomenet är omvänt, dvs att feber istället ökar tandframbrottets hastighet och att detta är förklaringen till varför de inträffar samtidigt.

Hur kan man lindra tandsprickning?

Att tänderna bryter igenom och blir synliga är något som hänt i alla tider och det krävs ingen medicin för att lindra detta. Däremot kan barnets förändrade beteende göra föräldrarna oroliga och det är inte alltid helt lätt att veta om det är tandsprickning eller om det ”bara” är en utvecklingsfas. När tänderna bryter igenom kan det vara skönt för barnet att ha något att bita på, eller något att gnugga med på stället där tänderna bryter igenom . Här är några tips på vad du kan göra för att hjälpa ditt barn:

  • Köp en bitleksak eller en liten trasa som barnet kan ha till hands och tugga på. Det finns även speciella bitringar som kan kylas i kylskåpet och som ger en svalkande effekt på tandköttet.
  • Massera försiktigt barnets tandkött med ett rent finger eller en fuktig trasa . Det kan lindra smärtan och stimulera blodcirkulationen.
  • Ge barnet kall mat eller dryck, som yoghurt, fruktpuré eller vatten . Det kan också ha en svalkande och lugnande effekt på tandköttet.
  • Undvik att ge barnet söta eller syrliga livsmedel, som juice, saft eller godis. Det kan irritera tandköttet och öka risken för hål i tänderna.
  • Ge barnet mycket kärlek och närhet. Det kan vara tröstande för ett barn som har ont och är oroligt. Försök att hålla en lugn och trygg rutin kring sömn och mat.
  • Ge barnet smärtstillande läkemedel om det verkar ha mycket ont . Rådgör med din läkare eller apotekspersonal om vilket läkemedel som passar bäst för ditt barns ålder och vikt. Undvik att ge barnet läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra (t.ex. Albyl, Bamyl, Magnecyl), eftersom det kan öka risken för Reyes syndrom, en sällsynt men allvarlig sjukdom.
  • Undvik att använda bedövande gel eller salva på barnets tandkött . Det kan vara farligt om barnet sväljer för mycket av det, eftersom det kan påverka andningen. Dessutom har det inte visat sig ha någon effekt på tandsprickning.

När ska man söka vård?

Tandsprickning är ett normalt fenomen som inte kräver någon medicinsk behandling. Men ibland kan det finnas andra orsaker till att barnet har ont i munnen, som till exempel sår, blåsor, infektioner eller skador. Därför är det viktigt att kontakta vården om du misstänker att något annat än tandsprickning ligger bakom ditt barns besvär.

Du ska söka vård om ditt barn:

  • Har feber över 38 grader Celsius i mer än tre dagar utan annan förklaring
  • Har svårt att äta eller dricka på grund av smärta i munnen
  • Har blodiga eller variga flytningar från munnen
  • Har svullna lymfkörtlar i halsen eller käken
  • Har andningsbesvär eller kvävningskänsla
  • Har andra symtom som oroar dig

Du kan kontakta din vårdcentral, din tandläkare eller ringa 1177 för rådgivning. Om det är brådskande kan du ringa 112.

Gör livet som förälder enklare med Little steps

Vi vet hur utmanande det kan vara att ta hand om ett växande barn och att ständigt anpassa sig till deras behov. Därför erbjuder vi en smidig lösning med vår skräddarsydda prenumerationslåda.

– perfekt anpassad efter ditt barns ålder. 

Endast 349 kr per månad

Lekfullt lärande

Alla våra leksaker grundar sig i ett STEM lärande. En STEM leksak uppmuntrar barnets naturliga nyfikenhet att lära sig nytt, vilket gör inlärningen enkel, stimulerande och spännande. Vi kopplar samman hjärnforskning och montessori med sättet ni leker.

Rätt produkter, rätt tidpunkt

Främja ditt barns lärande under viktiga utvecklingsfönster med väsentliga leksaker och lek som är designad efter den fas de är i. Genom att åldersanpassa varje box stödjer vi ditt barns kognitiva utveckling vid varje viktig fas.

Prisbelönt och hållbart

Många av våra leksaker har vunnit olika typer av priser och våra inköpare håller alltid utkik efter det senaste. Vi använder oss av hållbart framtaget trä, ekologisk bomull eller bambu, giftfria färger och baby-säker plast. 

Säg hej till lektid med ett syfte

LITTLE STEPS FAQ

Svar på vanliga frågor

Om du inte hittar svaret på din fråga så är du alltid välkommen att kontakta oss via e-post info@littlesteps.se, alternativt använda vår smidiga chattfunktion som du hittar längst ner i högra hörnet! 

Alla boxar skickas i slutet på varje månad. Våra boxar innehåller produkter för 2 månader och levereras därför varannan månad. Leveransen sker alltid inför den kommande perioden för att säkerställa att produkterna kan användas så länge som möjligt. 

Våra boxar innehåller allt från leksaker till nödvändigheter i form av matservis, filtar och smaknappar. Det är även möjligt att hoppa över en leverans, kontakta då info@littlesteps.se. 

Vi är så säkra på våra produkter att vi inte har någon bindningstid. Uppsägning behöver ske senast den 20:e samma månad som boxen ska skickas ut, detta så att vi kan avbryta leveransen. 

Varukorg
%d bloggare gillar detta: