Little steps

Sök
Stäng denna sökruta.

Ditt barns utveckling 3-4 månader – Milstolpar

bebis utveckling milstolpar
bebis utveckling milstolpar

När din bebis är 3-4 månader gammal har den gått igenom många förändringar i sin fysiska och kognitiva utveckling. Här är några av de viktigaste milstolparna som du kan förvänta dig under denna period, samt några tips på hur du kan stötta din bebis i sin utveckling.

Fysisk utveckling

Din bebis ökar nu snabbt i längd och vikt och har säkert ökat ungefär 30% sedan förra månaden och vuxit med 20%. Denna snabba tillväxt kommer att fortsätta under ytterligare 3 månader för att sedan avta något i tempo.

Din bebis har nu också bättre kontroll över sina rörelser och kan hålla huvudet stadigt när den ligger på mage eller sitter i ditt knä. Din bebis kan också lyfta huvudet och bröstet från underlaget när den ligger på mage, vilket stärker nacken och ryggen. Din bebis kan också greppa saker med händerna och föra dem till munnen, samt utforska sina egna händer och fötter. Din bebis kan också rulla från mage till rygg eller tvärtom, men var ändå försiktig med att lämna din bebis ensam på en hög yta.

Tips för att stötta den fysiska utvecklingen

– Lägg din bebis på mage en stund varje dag för att träna nacken och ryggen. Du kan lägga dig framför din bebis och prata eller leka med den för att uppmuntra den att lyfta huvudet.

– Ge din bebis olika leksaker som är lätta att greppa, har olika texturer, färger och ljud. Låt din bebis utforska leksakerna med händerna och munnen, men se till att de är rena och säkra.

– Håll din bebis i famnen eller i ett bärsjal eller bärsele när du går runt i hemmet eller utomhus. Detta ger din bebis en känsla av trygghet och stimulerar balansen och synen.

– Massera din bebis försiktigt med en mild olja eller lotion efter badet eller innan läggdags. Detta hjälper till att slappna av din bebis och främjar blodcirkulationen och hudkontakten.

Kognitiv utveckling

Din bebis har nu bättre hörsel och syn än tidigare och kan känna igen ditt ansikte, din röst och andra familjemedlemmar på någon meters avstånd. Din bebis kan också skilja på olika ljud, som musik, prat eller gråt, och vända huvudet mot ljudkällan. Din bebis tycker om att lyssna på din röst och andra språkljud, vilket hjälper till att lära sig språket. Din bebis kan också börja jollra och göra olika ljud som svar på dig eller sig själv.

Din bebis är nu också mer intresserad av sin omgivning och vill upptäcka nya saker. Din bebis kan följa ett föremål med blicken när det rör sig, och kan också fokusera på små detaljer, som mönster eller kontraster. Din bebis kan också börja visa olika känslor, som glädje, nyfikenhet, frustration eller ilska, och uttrycka dem med ansiktsuttryck, kroppsspråk och ljud.

Tips för att stötta den kognitiva utvecklingen

– Prata mycket med din bebis och berätta vad du gör, vad du ser eller vad du känner. Använd ett enkelt och tydligt språk och upprepa ofta samma ord och fraser. Lyssna på din bebis när den jollrar och svara tillbaka som om ni hade en konversation.

– Sjung sånger, ramsor eller sagor för din bebis och använd gärna gester, mimik eller leksaker för att göra det mer levande. Du kan också spela lugn musik i bakgrunden eller använda en speldosa för att lugna din bebis.

– Visa din bebis olika bilderböcker, pekböcker eller tygböcker och peka på och namnge olika saker, djur eller personer. Låt din bebis titta på och känna på boken, men var beredd på att den kanske vill stoppa den i munnen också.

– Lek kurragömma med din bebis genom att täcka ditt ansikte med händerna eller en filt och sedan säga “tittut” när du visar dig igen. Detta lär din bebis att du finns kvar även om du inte syns, vilket är viktigt för anknytningen och tryggheten.

Din bebis är nu 3-4 månader gammal och har utvecklats mycket i både kroppen och hjärnan. Din bebis kan nu göra många nya saker, som att hålla huvudet stadigt, greppa leksaker, rulla över, jollra, le och visa känslor. Din bebis är också mer medveten om sin omgivning och vill utforska nya saker med alla sina sinnen. Du kan stötta din bebis i sin utveckling genom att ge den mycket kärlek, uppmärksamhet, stimulans och trygghet. Kom ihåg att alla barn är unika och utvecklas i sin egen takt, så jämför inte din bebis med andra. Njut av denna spännande tid tillsammans med din bebis!

Gör livet som förälder enklare med Little steps

Vi vet hur utmanande det kan vara att ta hand om ett växande barn och att ständigt anpassa sig till deras behov. Därför erbjuder vi en smidig lösning med vår skräddarsydda prenumerationslåda.

– perfekt anpassad efter ditt barns ålder. 

Endast 349 kr per månad

Lekfullt lärande

Alla våra leksaker grundar sig i ett STEM lärande. En STEM leksak uppmuntrar barnets naturliga nyfikenhet att lära sig nytt, vilket gör inlärningen enkel, stimulerande och spännande. Vi kopplar samman hjärnforskning och montessori med sättet ni leker.

Rätt produkter, rätt tidpunkt

Främja ditt barns lärande under viktiga utvecklingsfönster med väsentliga leksaker och lek som är designad efter den fas de är i. Genom att åldersanpassa varje box stödjer vi ditt barns kognitiva utveckling vid varje viktig fas.

Prisbelönt och hållbart

Många av våra leksaker har vunnit olika typer av priser och våra inköpare håller alltid utkik efter det senaste. Vi använder oss av hållbart framtaget trä, ekologisk bomull eller bambu, giftfria färger och baby-säker plast. 

Säg hej till lektid med ett syfte

LITTLE STEPS FAQ

Svar på vanliga frågor

Om du inte hittar svaret på din fråga så är du alltid välkommen att kontakta oss via e-post info@littlesteps.se, alternativt använda vår smidiga chattfunktion som du hittar längst ner i högra hörnet! 

Alla boxar skickas i slutet på varje månad. Våra boxar innehåller produkter för 2 månader och levereras därför varannan månad. Leveransen sker alltid inför den kommande perioden för att säkerställa att produkterna kan användas så länge som möjligt. 

Våra boxar innehåller allt från leksaker till nödvändigheter i form av matservis, filtar och smaknappar. Det är även möjligt att hoppa över en leverans, kontakta då info@littlesteps.se. 

Vi är så säkra på våra produkter att vi inte har någon bindningstid. Uppsägning behöver ske senast den 20:e samma månad som boxen ska skickas ut, detta så att vi kan avbryta leveransen. 

Varukorg
%d