Little steps

Sök
Stäng denna sökruta.

När börjar barn sova hela nätter?

När börjar barn sova hela nätter
När börjar barn sova hela nätter

När börjar barn sova hela nätter? Det är en fråga som många föräldrar ställer sig, särskilt under de första månaderna av barnets liv. Svaret är inte så enkelt, eftersom det beror på flera faktorer, som barnets ålder, utveckling, personlighet och sömnvanor. I den här bloggposten ska vi gå igenom några saker du behöver veta om hur barn sover och vad du kan göra för att hjälpa dem att sova bättre.

Hur funkar ditt barns sömncykel?

Barn har olika sömnfaser än vuxna. Från födseln har de två sömnfaser: djupsömn och REM-sömn. Det innebär att de vaknar upp ofta, eftersom de behöver äta och få närhet från dig. Efter ungefär sex månader börjar barnets sömncykel förändras och de utvecklar fem sömnfaser, liksom vuxna. Då kan de sova längre perioder på natten utan att vakna upp.

Men det betyder inte att de sover hela natten utan avbrott. De kan fortfarande vakna upp av olika anledningar, som hunger, törst, mardrömmar, tänder som kommer fram eller bara för att de vill ha din närvaro. Skillnaden är att de nu kan börja somna om själva, utan att du behöver trösta dem eller mata dem. När börjar barn sova hela nätter? Du kan läsa mer på 1177 om hur sömnen ser ut i de olika åldrarna.

När börjar barn sova hela nätter? – Varje barn är unikt!

Det finns ingen exakt ålder när barn börjar sova hela nätter, eftersom det varierar från barn till barn. Vissa barn kan sova sex till åtta timmar i sträck redan vid tre månaders ålder, medan andra tar upp till ett år eller mer för att göra det. Vid nio månader brukar mer än hälften av alla bebisar kunna sova hela natten utan hjälp. För vissa barn tar det dock längre tid att lära sig hur man sover genom natten. Ett av fem barn runt två år vaknar fortfarande upp de flesta nätter.

Det visar att varje barn är unikt och har sin egen takt och personlighet. Det är därför inte bra att jämföra ditt barn med andra eller tro på myter om vad som får dem att sova bättre. Till exempel har det ingen betydelse hur stort ditt barn är eller vad det äter. Den viktigaste faktorn är ditt barns ålder och utveckling. Det är heller inte bra att ge ditt barn fast föda innan det är redo för det, eftersom det kan skada ditt barns mage och inte hjälpa dem att sova längre.

Vad du kan göra för att hjälpa ditt barn att sova bättre

Det finns några saker du kan göra för att främja ditt barns sömn och göra det lättare för dem att sova genom natten. Här är några tips:

  • Skapa en regelbunden dygnsrytm för ditt barn. Försök att lägga dem och väcka dem vid samma tid varje dag. Var ute i dagsljus en stund varje dag och ha det mörkt och lugnt på natten.
  • Skapa en lugn och mysig sovmiljö för ditt barn. Se till att det inte är för varmt eller för kallt i rummet. Använd en spjälsäng som är säker och bekväm. Undvik kuddar, täcken, gosedjur eller andra saker som kan vara en kvävningsrisk.
  • Skapa en rutin före läggdags som hjälper ditt barn att varva ner. Till exempel kan du bada dem, massera dem, läsa en saga, sjunga en sång eller bara krama dem. Gör samma sak varje kväll så att ditt barn vet vad som väntar och känner sig trygg.
  • Lär ditt barn att somna själv.
  • Var konsekvent och tålmodig. Det kan ta tid för ditt barn att lära sig att sova hela nätter, så ge inte upp eller ändra din strategi för ofta. Var beredd på att det kan komma bakslag, till exempel om ditt barn är sjukt, reser eller går igenom en utvecklingsfas. Var då extra stöttande och kärleksfull, men försök att återgå till din rutin så snart som möjligt.

Psst… glöm inte att kolla in våra barnboxar! – För ett ännu enklare föräldraskap!

Gör livet som förälder enklare med Little steps

Vi vet hur utmanande det kan vara att ta hand om ett växande barn och att ständigt anpassa sig till deras behov. Därför erbjuder vi en smidig lösning med vår skräddarsydda prenumerationslåda.

– perfekt anpassad efter ditt barns ålder. 

Endast 349 kr per månad

Lekfullt lärande

Alla våra leksaker grundar sig i ett STEM lärande. En STEM leksak uppmuntrar barnets naturliga nyfikenhet att lära sig nytt, vilket gör inlärningen enkel, stimulerande och spännande. Vi kopplar samman hjärnforskning och montessori med sättet ni leker.

Rätt produkter, rätt tidpunkt

Främja ditt barns lärande under viktiga utvecklingsfönster med väsentliga leksaker och lek som är designad efter den fas de är i. Genom att åldersanpassa varje box stödjer vi ditt barns kognitiva utveckling vid varje viktig fas.

Prisbelönt och hållbart

Många av våra leksaker har vunnit olika typer av priser och våra inköpare håller alltid utkik efter det senaste. Vi använder oss av hållbart framtaget trä, ekologisk bomull eller bambu, giftfria färger och baby-säker plast. 

Säg hej till lektid med ett syfte

LITTLE STEPS FAQ

Svar på vanliga frågor

Om du inte hittar svaret på din fråga så är du alltid välkommen att kontakta oss via e-post info@littlesteps.se, alternativt använda vår smidiga chattfunktion som du hittar längst ner i högra hörnet! 

Alla boxar skickas i slutet på varje månad. Våra boxar innehåller produkter för 2 månader och levereras därför varannan månad. Leveransen sker alltid inför den kommande perioden för att säkerställa att produkterna kan användas så länge som möjligt. 

Våra boxar innehåller allt från leksaker till nödvändigheter i form av matservis, filtar och smaknappar. Det är även möjligt att hoppa över en leverans, kontakta då info@littlesteps.se. 

Vi är så säkra på våra produkter att vi inte har någon bindningstid. Uppsägning behöver ske senast den 20:e samma månad som boxen ska skickas ut, detta så att vi kan avbryta leveransen. 

Varukorg
%d