Little steps

Sök
Stäng denna sökruta.

Vad är objektpermanens och varför är det viktigt för ditt barns utveckling?

vad är objektpermanens?
vad är objektpermanens?

Objektpermanens är vetskapen om att ett objekt fortsätter att existera även när det inte längre kan ses, höras eller uppfattas på något annat sätt. Detta är en av de grundläggande kognitiva färdigheterna som barn utvecklar under sitt första levnadsår. Utan objektpermanens skulle barn tro att saker försvinner för alltid när de inte längre kan se dem, vilket skulle skapa mycket oro och frustration.

Objektpermanens är också viktigt för att barn ska kunna:

– Förstå orsak och verkan

— Lösa problem

— Utforska sin omgivning

— Leka gömmelekar

— Känna trygghet och tillit


7

Hur utvecklas objektpermanens?

Objektpermanens utvecklas gradvis genom olika stadier som den schweiziske psykologen Jean Piaget identifierade. Här är en översikt över dessa stadier och hur du kan stödja ditt barns utveckling på varje nivå:

 • Stadium 1 (0-1 månad): Barnet har ingen uppfattning om objektpermanens och reagerar bara på det som finns i dess omedelbara synfält. Du kan stödja ditt barn genom att erbjuda visuell stimulans, till exempel svartvita leksaker eller speglar.
 • Stadium 2 (1-4 månader): Barnet börjar följa rörliga objekt med ögonen, men tappar intresset när objektet försvinner ur sikte. Du kan stödja ditt barn genom att leka med bollar, skallror eller andra leksaker som gör ljud när de rör sig.
 • Stadium 3 (4-8 månader): Barnet börjar sträcka sig efter dolda objekt, men ger upp om det inte hittar dem snabbt. Du kan stödja ditt barn genom att gömma leksaker delvis under filtar, kuddar eller lådor och uppmuntra ditt barn att leta efter dem.
 • Stadium 4 (8-12 månader): Barnet kan hitta helt dolda objekt, men har svårt att följa deras rörelse om de flyttas från en plats till en annan. Du kan stödja ditt barn genom att leka med leksaker som har en tydlig form och färg, till exempel klossar eller ringar, och flytta dem från en behållare till en annan framför ditt barns ögon.
 • Stadium 5 (12-18 månader): Barnet kan följa ett objekts rörelse även om det flyttas flera gånger, men har svårt att förstå att ett objekt kan finnas bakom ett annat objekt. Du kan stödja ditt barn genom att leka med leksaker som har olika storlek och form, till exempel dockor eller djur, och gömma dem bakom varandra eller bakom skärmar.
 • Stadium 6 (18-24 månader): Barnet har fullständig objektpermanens och kan hitta ett objekt oavsett hur det göms eller flyttas. Du kan stödja ditt barn genom att leka mer avancerade gömmelekar, till exempel kurragömma.
6

Hur kan du hjälpa ditt barn att utveckla objektpermanens?

Objektpermanens är en naturlig del av ditt barns kognitiva utveckling, men du kan hjälpa till att främja den genom att erbjuda lämpliga leksaker och aktiviteter som passar ditt barns ålder och intresse. Här är några tips på hur du kan göra det:

 • Välj leksaker som är enkla, färgglada och ljudliga, till exempel bollar, skallror, ringar eller klossar.
 • Lek med ditt barn och visa hur du gömmer och hittar leksaker på olika sätt, till exempel under filtar, i lådor eller bakom skärmar.
 • Uppmuntra ditt barn att delta i leken och berömma det när det hittar leksakerna.
 • Variera leken genom att använda olika leksaker, gömställen och svårighetsgrader.
 • Låt ditt barn utforska sin omgivning och upptäcka nya saker på egen hand, men var alltid närvarande och trygg.

Om du letar efter en leksak som är speciellt utformad för att stödja ditt barns utveckling av objektpermanens, kan du kolla in Peekaboo-lådan från Little Steps. Det är en rolig och pedagogisk leksak som består av en träboll och en låda med ett hål och en bricka. Barnet placerar bollen i hålet och ser hur den rullar ner i lådan och sedan ut i brickan igen. Denna lek stimulerar barnets sinnen, hand-öga-koordination, finmotorik, fokus och koncentration. Leksaken är baserad på montessori-pedagogiken och är tillverkad av högkvalitativt trä. Peekaboo-lådan är den perfekta presenten för ditt barn eller någon annan du bryr dig om. Du kan beställa den här: Peekaboo-låda

Objektpermanens är en viktig milstolpe i ditt barns utveckling som ger det en bättre förståelse för sig själv och världen. Genom att leka med ditt barn och erbjuda stimulerande leksaker och aktiviteter kan du hjälpa ditt barn att utveckla denna färdighet på ett roligt och meningsfullt sätt.

5 2

Gör livet som förälder enklare med Little steps

Vi vet hur utmanande det kan vara att ta hand om ett växande barn och att ständigt anpassa sig till deras behov. Därför erbjuder vi en smidig lösning med vår skräddarsydda prenumerationslåda.

– perfekt anpassad efter ditt barns ålder. 

Endast 349 kr per månad

Lekfullt lärande

Alla våra leksaker grundar sig i ett STEM lärande. En STEM leksak uppmuntrar barnets naturliga nyfikenhet att lära sig nytt, vilket gör inlärningen enkel, stimulerande och spännande. Vi kopplar samman hjärnforskning och montessori med sättet ni leker.

Rätt produkter, rätt tidpunkt

Främja ditt barns lärande under viktiga utvecklingsfönster med väsentliga leksaker och lek som är designad efter den fas de är i. Genom att åldersanpassa varje box stödjer vi ditt barns kognitiva utveckling vid varje viktig fas.

Prisbelönt och hållbart

Många av våra leksaker har vunnit olika typer av priser och våra inköpare håller alltid utkik efter det senaste. Vi använder oss av hållbart framtaget trä, ekologisk bomull eller bambu, giftfria färger och baby-säker plast. 

Säg hej till lektid med ett syfte

LITTLE STEPS FAQ

Svar på vanliga frågor

Om du inte hittar svaret på din fråga så är du alltid välkommen att kontakta oss via e-post info@littlesteps.se, alternativt använda vår smidiga chattfunktion som du hittar längst ner i högra hörnet! 

Alla boxar skickas i slutet på varje månad. Våra boxar innehåller produkter för 2 månader och levereras därför varannan månad. Leveransen sker alltid inför den kommande perioden för att säkerställa att produkterna kan användas så länge som möjligt. 

Våra boxar innehåller allt från leksaker till nödvändigheter i form av matservis, filtar och smaknappar. Det är även möjligt att hoppa över en leverans, kontakta då info@littlesteps.se. 

Vi är så säkra på våra produkter att vi inte har någon bindningstid. Uppsägning behöver ske senast den 20:e samma månad som boxen ska skickas ut, detta så att vi kan avbryta leveransen. 

Varukorg
%d